Online nascholing

Webinar ‘Wat doet de lockDOWN met mensen met Down?’
Het coronavirus heeft ons met z’n allen gedwongen tot de vermaledijde anderhalve meter afstand en tot afzondering van de mensen die ons dierbaar zijn. Van de ene dag op de andere zijn vele duizenden kinderen en volwassenen met downsyndroom in een totaal andere wereld – of zeggen we beter ‘draaiboek’ – terecht gekomen. 

Hoe bereiden ouders en voorzieningen hen voor op het post-corona tijdperk en op een terugkeer naar het nieuwe normaal? Gaan ze de overgang van het corona-draaiboek naar het oude gemakkelijk kunnen maken en hoe kunnen we hen hierbij helpen? 

Op deze en vele andere vragen zoeken we in deze webinar verbinding met elkaar en we gaan samen op zoek naar antwoorden onder leiding van orthopedagoog Karel De Corte.

Webinar ‘Driehoekskunde – Over de driehoek ouder, professional, cliënt’

De driehoek kennen we allemaal omdat het onze allereerste ervaring als mens is. De meeste mensen hebben immers een moeder maar ook een vader. In deze oerdriehoek doen professionals vanaf het prille begin hun intrede: dokters, verloskundigen en later juffen en meesters; veel later wéér dokters en bejaardenverzorgsters en helemaal aan het eind uitvaartbegeleiders. Professionals zijn passanten in de driehoek. Ze komen als laatste en vertrekken meestal als eerste. Tegelijk zijn ze als eerste verantwoordelijk om te werken aan een goede driehoek. Ze zijn er dus niet alleen voor de cliënt. Die is immers niet los verkrijgbaar maar allereerst kind van ouders. Driehoekskunde beschrijft wat er in die driehoeksverhouding van ouders, professionals en cliënt gebeurt. En hoort te gebeuren. Want ouders vertrouwen hun kind niet zomaar toe aan vreemden. Driehoekskunde is als je het uitgelegd krijgt zo vanzelfsprekend. Maar het is ook hard werken. Daar willen we je graag bij helpen!

In deze webinar bespreken we de ervaringen en dilemma’s die de driehoek met zich mee kan brengen. Het eerste uur legt Chiel Egberts, de bedenker van Driehoekskunde, uit hoe het begeleiders en familieleden lukt om elkaars vertrouwen te winnen en goed met elkaar samen te werken. In het tweede uur is er gelegenheid om casuïstiek te bespreken.

Serie webinars:
Volg ze alle 3 voor een gereduceerd tarief.
20% korting bij registratie van 3 verschillende webinars uit de serie.
Keuze uit verschillende data.
Gebruik hiervoor kortingscode: DOWN2020

1. “Jongeren met Down in de overgang…” naar volwassenheid
Ieder van ons heeft ongetwijfeld mooie, maar ook nare herinneringen aan de tijd waarin we onze kindertijd hebben ingeruild voor een leven als volwassene. Fysieke veranderingen, hormonale bokkensprongen, onbegrijpende ouders… Ook mensen met downsyndroom ontsnappen (gelukkig maar) niet aan deze turbulente wetmatigheid.

Tijdens dit interactieve webinar zoomen we in op enkele thema’s die de overgang van kind naar jongvolwassenen met Down specifiek kleuren… We denken hierbij aan (verlate) puberteit, wonen en werk, relaties en nog meer. Orthopedagoog Karel De Corte deelt zijn ervaringen en expertise met de deelnemers van wie een actieve inbreng bijzonder welkom is.

2. “Downsyndroom + ?”
… autisme, depressie, psychose, dwangstoornis,…

In vele wandelgangen, de ene al wetenschappelijker dan de andere, lijkt het wel alsof mensen met downsyndroom een bovengemiddelde kans hebben op het ontwikkelen van een bijkomende stoornis of een psychiatrische aandoening. Klopt dit wel, of is het vooral de maatschappij in de brede zin van het woord, die nood heeft aan houvast en herkenbaarheid?

Het zal menige familieleden en professionals bekend in de oren klinken. Zijn labels als autisme, depressie, psychose, dwangstoornis,… hier op hun plaats en vooral, wat moeten we er mee? Een diagnose is niets minder, maar ook niets meer dan een manier voor ons om een ander mens beter te begrijpen….

In dit interactieve webinar geeft Karel De Corte zijn beeld op kwetsbaarheden die ons doen denken aan de genoemde stoornissen en linkt ze aan de eigenheid van mensen met downsyndroom. Ervaring leert hem dat een verhoogd inzicht in die eigenheid meer behulpzaam is in de zoektocht naar een gepaste benadering.

3. “Join them in the delusion…”
“vergezel hen in de gekte” – over de kracht van verbinding bij mensen met Down die zichzelf verliezen in…
tics, rituelen, rouw, zelfspraak, utopische dromen en fantasieën,…

‘Join them in the delusion’ waren de gevleugelde woorden van Gentle Teaching grondlegger John McGee om ons te verbinden met mensen die door hun conditie geen verbinding kunnen aangaan.

We genieten met z’n allen mateloos van de ongedwongen openheid en spontaneïteit die mensen met downsyndroom zo kenmerkt. Evengoed kennen we de momenten waarbij ze zo moeilijk bereikbaar zijn, geheel verzonken in hun eigen fantasierijke leefwereld of zich verliezend in dwanggedachten en -handelingen.

Ouders, leerkrachten, begeleiders,… weten zich op die moeilijke momenten geen raad. Als we hen hun gang laten gaan, dan ontsporen ze en doen ze zichzelf en/of hun omgeving onrecht aan. Als we hen begrenzen en corrigeren, dan duwen we hen verder weg in een affectief isolement en dreigt een negatieve spiraal.

In dit rijk geïllustreerde en interactieve webinar neemt Karel De Corte de deelnemers mee in de grondbeginselen van Gentle Teaching of ook wel de psychologie van de onderlinge afhankelijkheid genoemd. Deze inspireert zich op hoe ouders natuurlijk met hun kinderen omgaan, nl. onvoorwaardelijk en liefdevol. In dit webinar krijgt de deelnemer geen receptenboek van ‘oplossingen’, maar zal hij wel geïnspireerd worden tot een andere kijk op de persoon en diens gedrag(sproblemen).

Alle webinars duren 2 uur.

e-Learning ‘Downsyndroom anders bekeken’
Een e-learning over het begeleiden van kinderen en volwassen met het Syndroom van Down. Dit programma helpt u om beter te begrijpen wat deze mensen kenmerkt en wat er in hen omgaat. Zodat u als zorgprofessional, vader of moeder verbinding kunt krijgen en echt iets kunt betekenen in hun kleurrijke, maar ook kwetsbare leven.

Presentator Jan Willem Roseboom gaat in gesprek met orthopedagoog Karel De Corte. Hij werkt in Vlaanderen al meer dan 20 jaar met mensen met Downsyndroom. Hij schreef het boek ‘Maak me niet Down’, een echt basisboek over het leven en werken met deze mensen.

De e-learning duurt 1 uur en 15 minuten.

Miracles of Music online cursus
Vanwege de ontmoetingsbeperkingen door COVID-19 heeft Miracles of Music een laagdrempelige online cursus ontwikkeld. Pim Giel leert je in 11 korte lessen, ondersteund door inspirerende voorbeelden uit de praktijk, over de effecten van muziek in de zorg en hoe je dit zelf kan toepassen.

Mocht u met uw team samen een sessie willen volgen, of heeft u vragen? Stuur ons een mail: info@hippocratesacademy.nl.